Συμβουλές

Τι είναι το Φουντουκοβούτυρο: Ιδιότητες, Θερμίδες και Οφέλη

Τι είναι το Φουντουκοβούτυρο: Ιδιότητες, Θερμίδες και Οφέλη

Στον κόσμο των vegan και των υγιεινών τροφίμων, πρωταγωνιστεί ένα πολύ δημοφιλές θρεπτικό προϊόν, το ‘φουντουκοβούτυρο’. Ο καθένας μπορεί να το βρει εύκολα με μία αναζήτηση στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και παρέχει μία πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αν δεν έχει τύχει ακόμη να δοκιμάσετε αυτό το εξαιρετικό προϊόν με την πλούσια γεύση και την απαλή υφή, συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου. Θα μάθετε τις ιδιότητές του βουτύρου φουντουκιών, τις θερμίδες που έχει καθώς και τα οφέλη του.

Τι είναι το φουντουκοβούτυρο ή βούτυρο φουντουκιού

Το φουντουκοβούτυρο ή αλλιώς ‘βούτυρο φουντουκιού’ είναι ένα είδος βουτύρου που παρασκευάζεται ύστερα από την άλεση των φουντουκιών. Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί που προορίζονται για το φουντουκοβούτυρο, επιλέγονται πολύ προσεκτικά, αποφλοιώνονται, καβουρντίζονται στο ταψί ή στο τηγάνι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αλέθονται στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Η άλεση των φουντουκιών σταματάει όταν δημιουργηθεί μία λεία και κρεμώδης μάζα. Κατά την διάρκεια της άλεσης, τα φυσικά έλαια και οι φυτικές ίνες των ξηρών καρπών απελευθερώνονται και το τελικό προϊόν έχει έντονη γεύση φουντουκιού. Το βούτυρο φουντουκιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά ως συστατικό στα γλυκά, στα αλμυρά φαγητά, στα smoothies, στις σάλτσες κλπ.

Πόσες θερμίδες περιέχει το φουντοκουβούτυρο;

Αν και το φουντουκοβούτυρο χαρακτηρίζεται ως ‘superfood’ χρειάζεται να καταναλώνεται με προσοχή, ειδικά αν προσπαθείτε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος. Και αυτό συμβαίνει γιατί το βούτυρο από φουντούκια έχει πολλές θερμίδες. Αυτές εξαρτώνται από την ποσότητα φουντουκοβουτύρου που καταναλώνει ένας άνθρωπος την ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, μία μερίδα βουτύρου φουντουκιών είναι περίπου τριάντα δύο γραμμάρια (δηλαδή δύο κουταλιές της σούπας). Ανάλογα με το πώς έχει παρασκευαστεί το φουντουκοβούτυρο και τα πρόσθετα συστατικά που περιέχει, είναι δυνατόν να ποικίλει ο αριθμός των θερμίδων του. Ωστόσο, μία μερίδα φουντουκοβούτυρου κατά μέσο όρο περιέχει 200-220 θερμίδες.

Διατροφικά στοιχεία

Τα κυριότερα διατροφικά συστατικά που υπάρχουν σε μια μερίδα φουντουκοβουτύρου (32 γραμμαρίων) είναι τα ακόλουθα:

  • Λιπαρά: Από 16 έως 18 γραμμάρια περίπου. Από αυτά, τα 2-3 γραμμάρια είναι κορεσμένα, τα 10-12 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα και άλλα 2-3 γραμμάρια πολυακόρεστα.
  • Υδατάνθρακες: Περίπου 8 γραμμάρια,
  • Πρωτεΐνες περίπου 8 γραμμάρια και
  • Φυτικές ίνες 3 γραμμάρια.

Ακόμα, το βούτυρο φουντουκιών ανάλογα με την επεξεργασία του, είναι δυνατόν να περιέχει σε μικρές ποσότητες μέταλλα και βιταμίνες όπως είναι το μαγγάνιο, ο φώσφορος, η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο.

Υδατάνθρακες στο βούτυρο φουντουκιού

Συχνά, στο φουντουκοβούτυρο περιέχονται υδατάνθρακες σε μικρές, ωστόσο, ποσότητες. Οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από τα φυτικά συστατικά των φουντουκιών καθώς και από τα πρόσθετα υλικά που μπαίνουν κατά την παρασκευή του προϊόντος, όπως είναι η ζάχαρη, το μέλι ή άλλα γλυκαντικά στοιχεία.
Οι χαμηλές ποσότητες των υδατανθράκων στο συγκεκριμένο προϊόν, το καθιστούν ιδανικό για κατανάλωση, ακόμη και αν ακολουθείτε κάποια διατροφή όπου δεν επιτρέπονται οι υψηλές ποσότητες υδατανθράκων. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και αν νοσείτε από διαβήτη και πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την κατανάλωση υδατανθράκων.
Παρόλα αυτά, καλό είναι, προτού αγοράσετε βούτυρο φουντουκιού, να διαβάσετε πολύ προσεκτικά την ετικέτα του, ώστε να μάθετε την ακριβή σύνθεση και την ακριβή ποσότητα των υδατανθράκων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Πρωτεΐνη στο βούτυρο φουντουκιού

Τα φουντούκια είναι δημοφιλή χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έτσι, και το βούτυρο φουντουκιού είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Όμως, προτού επιλέξετε το φουντουκοβούτυρο μόνο σκεπτόμενοι τις πρωτεΐνες που έχει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η ποσότητα της πρωτεΐνης μπορεί να είναι μικρότερη συγκριτικά με τους ξηρούς καρπούς σε ακέραια μορφή.
Και αυτό συμβαίνει, γιατί κατά την διαδικασία της παρασκευής του βουτύρου από φουντούκια, χάνεται μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη θεωρείται ένας πολύ σημαντικός θρεπτικός παράγοντας γιατί βοηθάει στη ανάπτυξη υγιών μυών και στην διατήρησή τους. Επίσης, είναι πολύτιμη για την ανάκαμψη του ανθρώπινου σώματος μετά από πολύ έντονη άσκηση.

Θρεπτική Αξία στο Φουντουκοβούτυρο

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όλοι όσοι κάνουν υγιεινή διατροφή, προτιμούν να καταναλώνουν φουντουκοβούτυρο. Η θρεπτική αξία που έχει το συγκεκριμένο προϊόν είναι πολύ μεγάλη. Η βιταμίνη E είναι ένα σπουδαίο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο βούτυρο φουντουκιών. Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο υπάρχουν 24 mg βιταμίνης Ε σε κάθε 100 γραμμάρια φουντουκοβουτύρου.
Αυτή η ποσότητα μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητα των ξηρών καρπών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φουντουκοβούτυρου. Η βιταμίνη Ε βελτιώνει πολύ την υγεία των νυχιών, των μαλλιών και του δέρματος και είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φουντούκια θεωρούνται καλή πηγή μαγνησίου. Γι αυτό και όταν παρασκευάζεται το φουντουκοβούτυρο παραμένουν στο τελικό προϊόν κάποιες ποσότητες από το συγκεκριμένο μέταλλο. Αν και οι ποσότητες του μαγνησίου στο βούτυρο του φουντουκιού είναι μικρές, είναι πολύ ωφέλιμες για πολλές και σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση βουτύρου από φουντούκια βοηθάει και στην πρόσληψη χαλκού, ενός ακόμη απαραίτητου θρεπτικού στοιχείου.
Το μαγγάνιο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό για τον άνθρωπο ιχνοστοιχείο που πρωταγωνιστεί σε πολλές λειτουργίες. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι υπεύθυνο για την μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια, για την συντήρηση του νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη των οστών και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες μέσα στο βούτυρο φουντουκιού. Εκτός από το μαγγάνιο, στο φουντουκοβούτυρο υπάρχει και σίδηρος.

Πώς το καταναλώνουμε;

Ενθουσιαστήκατε με όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο φουντουκοβούτυρο και σκέφτεστε πως θέλετε να το καταναλώσετε άμεσα; Και πολύ καλά θα κάνετε! Ίσως και να αργήσατε λίγο, αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά. Το βούτυρο φουντουκιού μπορείτε να το καταναλώσετε με άπειρους τρόπους και να μη το βαρεθείτε ποτέ. Αν θέλετε να μάθετε πιο συγκεκριμένα πώς τρώγεται το φουντουκοβούτυρο, βιαστείτε να διαβάσετε το άρθρο μας όπου σας προτείνουμε 5 τρόπους για να το απολαύσετε.

Ποια είναι τα οφέλη όταν τρώμε φουντουκοβούτυρο;

Η κατανάλωση φουντουκοβουτύρου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία των ανθρώπων για πολλούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, τα φουντούκια και κατ επέκτασιν και το φουντουκοβούτυρο θεωρούνται ως μία καλή πηγή φυτικών ινών. Με την κατανάλωση άφθονων διαιτητικών ινών προλαμβάνεται η δυσκοιλιότητα.
Έπειτα, με το βούτυρο φουντουκιού είναι δυνατόν να μειωθεί το βάρος του ατόμου που το καταναλώνει, να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και να βελτιωθεί η ποιότητά τους, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα.

Γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Το βούτυρο φουντουκιών είναι γεμάτο από εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά παρόλο που έχει πολλές θερμίδες. Έτσι, περιέχει αρκετές ποσότητες βιταμίνης Β6, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος, καλίου και φωσφόρου.
Ακόμα, ύστερα από την προσεκτική εξέταση δύο ποικιλιών φουντουκιού που καλλιεργούνται στην Πολωνία διαπιστώθηκε πως τα κυριότερα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς είναι το λινολεϊκό και το ελαϊκό οξύ. Μπορείτε να δείτε και την αντίστοιχη έρευνα εδώ.

Γεμάτο με αντιοξειδωτικά

Τα φουντούκια και το βούτυρο τους έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και προστατεύουν σημαντικά το σώμα από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι δυνατόν να καταστρέψει τη δομή των κυττάρων και να επιταχύνει την γήρανση. Οι φαινολικές ενώσεις είναι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν άφθονα στα φουντούκια.
Μία μελέτη, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, που είχε διάρκεια 8 εβδομάδων έδειξε πως η κατανάλωση φουντουκιών και ελαχιστοποίησε σε μεγάλο βαθμό το οξειδωτικό στρες.

Μπορεί να είναι καλό για την καρδιά

Επιπλέον, το βούτυρο από φουντούκια είναι ευεργετικό για την καρδιά των ανθρώπων που το καταναλώνουν. Τα αντιοξειδωτικά και τα υγιή λιπαρά που συγκεντρώνονται σε υψηλές ποσότητες στα φουντούκια, ελαχιστοποιούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Διεξήχθη μία μελέτη, όπως μπορείτε να δείτε και εδώ και παρατήρησε 21 εθελοντές (3 γυναίκες και 18 άντρες) που είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτοί οι εθελοντές άρχισαν να καταναλώνουν καθημερινά φουντούκια και ύστερα από τριάντα ημέρες παρατηρήθηκε πως τα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης μειώθηκαν.

Συνδέεται με μικρότερα ποσοστά καρκίνου

Το φουντουκοβούτυρο έχει ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί συγκεντρώνονται σε αυτό υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων, μετάλλων και βιταμινών.
Μία σημαντική κατηγορία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα φουντούκια, σύμφωνα με αυτή την μελέτη, είναι οι προανθοκυανιδίνες. Αυτές οι προανθοκυανιδίνες, έχει αποδειχθεί, πως έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν ορισμένους τύπους καρκίνου.

Θα μπορούσε να μειώσει τις φλεγμονές

Χάρη στα υγιή λίπη που συγκεντρώνονται σε υψηλές ποσότητες τα φουντούκια είναι συνδεδεμένα με μειωμένους δείκτες φλεγμονής. Η καθημερινή κατανάλωση 60 γραμμαρίων φουντουκιών από παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους για δώδεκα εβδομάδες οδήγησε στη ελάττωση των φλεγμονωδών δεικτών.
Επίσης, σύμφωνα με αυτή την μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων φουντουκιών είναι δυνατόν να μειώσει και σε υγιή άτομα την φλεγμονώδη απόκριση.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Όλοι οι ξηροί καρποί, αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη ελαχιστοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το ελαϊκό οξύ που βρίσκεται στα φουντούκια σε πολύ υψηλές ποσότητες, έχει αποδειχθεί πως έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, 11 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν πλούσιες ποσότητες ελαϊκού οξέος για δύο μήνες ελαχιστοποιήθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ινσουλίνης και νηστείας και αυξήθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας

Οι ξηροί καρποί, κυρίως τα φουντούκια, μπορούν να ενταχθούν ως συστατικό σε πολλά γλυκά μα και αλμυρά πιάτα. Είναι ένα πολύ εύκολο μα και υγιεινό σνακ. Μπορούν να καταναλωθούν ψημένα, άψητα, ολόκληρα ή και αλεσμένα στη μορφή του βουτύρου. Το φουντουκοβούτυρο, είναι δυνατόν να προστεθεί σε κέικ και σε μπισκότα και να χαρίσει πλούσια γεύση.
Σύμφωνα με την ακόλουθη έρευνα, για να έχετε τα βέλτιστα οφέλη στην υγεία σας, πρέπει να τρώτε φουντούκια και άλλους ξηρούς καρπούς σε τακτά χρονικά διαστήματα και η ποσότητά τους να είναι επαρκής.

Πώς το φτιάχνουμε

Η διαδικασία παρασκευής βουτύρου φουντουκιών είναι πολύ εύκολη. Ο καθένας μπορεί να το παρασκευάσει, δίχως να έχει ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. Και δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει στο σπίτι του πολλά υλικά εκτός από τα φουντούκια και ένα μίξερ.
Για να μάθετε εκτενέστερα πώς να φτιάξετε γρήγορα ένα πολύ νόστιμο βούτυρο στο σπίτι σας, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί με τίτλο: «Πώς φτιάχνουμε σπιτικό βούτυρο φουντουκιού». Ύστερα από αυτή την ανάγνωση, σίγουρα θα παρασκευάζετε πολύ συχνά το φουντουκοβούτυρο και θα το χαρίζετε και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Συμπεράσματα

Ανακεφαλαιώνοντας, το βούτυρο φουντουκιών είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην υγιεινή διατροφή όλων μας. Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά όπως είναι η προστασία από καρδιολογικά προβλήματα, η πρόληψη καρκίνου, η μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου πολλές είναι και οι χρήσεις του φουντουκοβούτυρου. Μόλις το δοκιμάσετε μία φορά, θα γίνει γρήγορα το αγαπημένο σας καθημερινό σνακ.