Συμβουλές

Πως φτιάχνουμε σπιτικό βούτυρο φουντουκιού

Πως φτιάχνουμε σπιτικό βούτυρο φουντουκιού

Συνηθίζετε να φτιάχνετε στο σπίτι τα σνακ που παίρνει το παιδί σας στο σχολείο ώστε να χρησιμοποιείτε πιο υγιεινές επιλογές; Πράττετε πολύ σωστά και το βούτυρο από αποφλοιωμένα φουντούκια είναι μία εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά αλλά και για κάθε άτομο που επιθυμεί να τρέφεται υγιεινά.

Το φουντουκοβούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες και η λεία υφή το καθιστά ιδανικό να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σνακ. Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα το δικό σας βούτυρο φουντουκιού, διαβάστε τις επόμενες γραμμές του κειμένου.

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για να παρασκευάσετε φουντουκοβούτυρο στο σπίτι, όπως φαντάζεστε, το βασικό υλικό που θα χρειαστείτε είναι τα φουντούκια. Φροντίστε να επιλέξετε φρέσκα φουντούκια δίχως σημάδια υγρασίας. Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο αλάτι.

Εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε περισσότερο την γεύση και την υφή του βουτύρου από φουντούκια, σκεφτείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά.Πιο συγκεκριμένα, για να γίνει πιο απαλή η υφή του φουντουκοβούτυρου και να υπάρξει ένα ελαφρύ όμορφο άρωμα, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο.

Για μία πιο σοκολατένια γεύση, σκεφτείτε να προσθέσετε στο φουντουκοβούτυρο μία μικρή ποσότητα κακάο. Η κανέλα θα χαρίσει ένα αρωματικό και ζεστό στοιχείο, εάν προστεθεί στο βούτυρο. Μπορείτε, ακόμα, να προσθέσετε μέλι για να δώσετε μία πιο γλυκιά γεύση στο βούτυρο φουντουκιού και βανίλια.

Εργαλεία κουζίνας

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, το βούτυρο φουντουκιού για να φτιαχτεί δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερα πολλά υλικά ούτε και πολλά εργαλεία κουζίνας. Δεν είναι απαραίτητο να είστε επαγγελματίας ζαχαροπλάστης ή μάγειρας για να έχετε επαγγελματικό εξοπλισμό. Έτσι, ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι αναγκαίο να διαθέτετε, εφόσον επιθυμείτε να φτιάξετε φουντουκοβούτυρο:

• Ένα μπλέντερ,
• Μία σπάτουλα ώστε να ‘ξεκολλάτε’ τα φουντούκια που κολλούν στα τοιχώματα του μπλέντερ και να τα μετακινείτε προς το κέντρο της συσκευής,
• Μεμβράνη σιλικόνης και αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης για να αποθηκεύσετε το βούτυρο από φουντούκια μόλις το παρασκευάσετε.

Διαδικασία παρασκευής

Μόλις συγκεντρώσετε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, θα ξεκινήσει το δημιουργικό κομμάτι της παρασκευής του βουτύρου από φουντούκια. Για αρχή, πρέπει να αποφλοιώσετε τα φουντούκια και για να το καταφέρετε αυτό βάλτε τα σε μία μπασίνα. Έπειτα, βράστε νερό και ρίξτε το μέσα στη μπασίνα με τα φουντούκια.

Αφήστε τα μέσα στο βραστό νερό για δέκα περίπου λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τα από την μπασίνα. Με τα δάχτυλα προσπαθήστε να αφαιρέσετε τον φλοιό τους.

Στην συνέχεια, καλό είναι να καβουρντίσετε τα φουντούκια ώστε να αποκτήσουν και ένα ελαφρώς καπνιστό άρωμα. Για να επιτύχετε αυτό, προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς C. Σε ένα ταψί τοποθετήστε λαδόκολλα και πάνω σε αυτή απλώστε τα φουντούκια. Ψήστε τα για περίπου δέκα λεπτά στους 175ο βαθμούς C.

Το καβούρντισμα των φουντουκιών θα μπορούσε να γίνει και στο τηγάνι. Απλά βάλτε τα στο τηγάνι δίχως λάδι, ανακατέψτε τα και αφήστε να καβουρντιστούν από όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά για περίπου τέσσερα λεπτά. Όταν τα καβουρντίσετε, αφήστε τα να κρυώσουν για λίγη ώρα και αλέστε τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μία λεία πάστα.

Συμβουλές για την τέλεια υφή

Για να αποκτήσει το φουντουκοβούτυρο σας μία άψογη, κρεμώδης υφή είναι σημαντικό να αλέσετε στο μπλέντερ για αρκετή ώρα τα φουντούκια σας προκειμένου να απελευθερώσουν τα φυσικά έλαια που έχουν. Η κρεμώδης υφή του βουτύρου μπορεί να επιτευχθεί και με την προσθήκη ενός υγρού συστατικού όπως μέλι ή λάδι.

Για να τελειοποιήσετε την υφή του φουντουκοβούτυρου, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές δοκιμές. Κάποιες φορές θα είναι πολύ ρευστό για τις προτιμήσεις σας άλλες πολύ πηχτό. Προσθέτοντας το υγρό συστατικό σιγά-σιγά θα βρείτε την απαραίτητη ισορροπία που θα φέρει και το άριστο αποτέλεσμα στη υφή του βουτύρου φουντουκιών.

Συντήρηση και αποθήκευση

Για να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη γεύση και τη φρεσκάδα του το φουντουκοβούτυρο που φτιάξατε, είναι αναγκαίο να το αποθηκεύσετε σωστά. Γι αυτό το λόγο φροντίστε να το βάλετε σε ένα δοχείο και μετά τοποθετήστε το σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος της κουζίνας. Πρέπει να είναι μακριά από τις ακτίνες του ηλίου. Σιγουρευτείτε πως το καπάκι του βάζου κλείνει καλά για να μη εκτεθεί στον αέρα το βούτυρο.

Βεβαιωθείτε, επίσης, πως δεν υπάρχει καθόλου υγρασία στο εσωτερικό του δοχείου. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε άμεσα το φουντουκοβούτυρο, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη. Μέσα στο ψυγείο, είναι δυνατόν το βούτυρο φουντουκιού να διατηρηθεί για ένα μήνα περίπου ενώ στη κατάψυξη για έξι μήνες.

Συμπεράσματα

Ανακεφαλαιώνοντας, η διαδικασία για την παρασκευή ενός βουτύρου από φουντούκια στο σπίτι σας είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Όπως είδαμε και παραπάνω, απαιτούνται ελάχιστα υλικά και εργαλεία για να επιτύχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα και να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη αυτού του βουτύρου. Με το σπιτικό φουντουκοβούτυρο μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά προσεκτικά που θα προσθέσετε και να αποφύγετε τα συντηρητικά που υπάρχουν στο εμπόριο. Σκεφτείτε να φτιάξετε το φουντουκοβούτυρο ένα Σάββατο μαζί με τα παιδιά σας προκειμένου να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο.