Συμβουλές

Ποιο είναι το καλύτερο φυστικοβούτυρο;

Ποιο είναι το καλύτερο φυστικοβούτυρο;

Ο ρόλος του φυστικοβούτυρου στη διατροφή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός χάρη στα πολλαπλά θρεπτικά πλεονεκτήματα που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η διατροφική αξία κάθε σνακ και κάθε γεύματος μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό α την προσθήκη μίας έστω μικρής ποσότητας φυστικοβούτυρου.

Ωστόσο, η θρεπτική αξία του φυστικοβούτυρου εξαρτάται από την ποιότητά του. Και αυτή με την σειρά της, εξαρτάται από τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό και από την μέθοδο παρασκευής του.

Παρακάτω θα μάθετε πώς να ξεχωρίζετε το άριστα ποιοτικό φυστικοβούτυρο ώστε να το επιλέγετε και να ωφελείται η υγεία σας από την κατανάλωσή του.

Τι κερδίζουμε όταν καταναλώνουμε φυστίκια;

«Βοηθάει στη υγεία μας η κατανάλωση φιστικιών;» είναι μία συχνή ερώτηση που θέτουν όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν μία υγιεινή διατροφή. «Ναι» είναι η μονολεκτική απάντηση. Τα φυστίκια είναι μία πλούσια πηγή διατροφικών συστατικών. Σαφώς και τα οφέλη φυστικοβούτυρου στην υγεία μας είναι πολλά.

Πιο συγκεκριμένα, η πάστα λιωμένων φιστικιών περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που ελέγχουν την χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών που υπάρχει στα φιστίκια και συνεπώς στο φυστικοβούτυρο βοηθά στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και στην ανάπτυξη των μυών.

Επιπλέον, με την κατανάλωση φιστικιών προστατευόμαστε από διάφορες σοβαρές ασθένειες καθώς σε αυτά βρίσκονται πολλά μέταλλα και βιταμίνες όπως η Β6, η Ε, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Το φυστικοβούτυρο θεωρείται πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία προστατεύουν την επιδερμίδα καθώς και φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η ενεργειακή αξία του φυστικοβούτυρου διαφοροποιείται ανάλογα με το πώς παρασκευάζεται αλλά και με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί. Έτσι, συνήθως μία μερίδα 32 γραμμαρίων (που αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές της σούπας) φυστικοβούτυρου έχει περίπου 200 θερμίδες. Η ποσότητα της πρωτεΐνης είναι σχεδόν 8 γραμμάρια ανά 32 γραμμαρίων.

Τύποι Φυστικοβούτυρου

Στο εμπόριο, με μια απλή και γρήγορη αναζήτηση θα δείτε πως υπάρχουν διάφοροι τύποι φυστικοβούτυρου. Ας αναφέρουμε σε αυτό το σημείο μερικούς από αυτούς, ώστε να μη δυσκολευτείτε να επιλέξετε το ιδανικό για τις δικές σας προτιμήσεις φυστικοβούτυρο.

Εάν ψάχνετε ένα υγιεινό και απολύτως φυσικό προϊόν, το κατάλληλο φυστικοβούτυρο είναι αυτό που φτιάχνεται από 100% φιστίκια δίχως κανένα πρόσθετο στοιχείο όπως αλάτι, ζάχαρη ή έλαιο. Φροντίστε να προμηθευτείτε ένα φυστικοβούτυρο που για την παρασκευή του πραγματοποιήθηκε μικρή επεξεργασία και επιλέχθηκαν άριστα ποιοτικά φιστίκια. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως θα διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό η διατροφική του αξία καθώς και η φυσική γεύση του.

Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το φυστικοβούτυρο για την παρασκευή γλυκισμάτων, τότε μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο αγοράς μίας συσκευασίας φυστικοβούτυρου με πρόσθετη ζάχαρη ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Ο συγκεκριμένος τύπος φυστικοβούτυρου είναι ιδιαίτερα γνωστός για την χρήση του σε κέικ, σε μπισκότα κλπ. Παρέχει μία πιο έντονη ευχάριστη και γλυκιά γεύση συγκριτικά με το φυσικό φυστικοβούτυρο.

Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε φυστικοβούτυρο με αλάτι για να αναδείξει καλύτερα την γεύση των φιστικιών και το άρωμα τους. Είναι κατάλληλο για αλμυρές παρασκευές όπως σάλτσες που συνοδεύουν το κρέας ή το κοτόπουλο κλπ. Ακόμη, είναι δυνατόν να βρείτε φυστικοβούτυρο crunchy, με μέλι, με σταγόνες σοκολάτας, με κακάο, με καρύδα κλπ.

Πώς να Διαβάζετε τις Ετικέτες

Στις ετικέτες όλων των τροφίμων καταγράφεται η θρεπτική αξία τους καθώς και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα στη συσκευασία του φυστικοβουτύρου προκειμένου να αντλήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να αποφασίσετε αν θα το αγοράσετε ή όχι.

Αρχικά, στη ετικέτα της συσκευασίας διαβάστε προσεκτικά το μέγεθος της μερίδας του προϊόντος. Αυτή η πληροφορία θα σας ενημερώσει για τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που θα λάβετε μετά την κατανάλωση μιας μερίδας φυστικοβούτυρου. Έπειτα, ελέγξτε την λίστα των συστατικών που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί το φυστικοβούτυρο. Το συστατικό που αναγράφεται πρώτο σε αυτή την λίστα είναι αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν.

Μη ξεχάσετε να κοιτάξετε και την ποσότητα των πρωτεϊνών, των βιταμινών, των μετάλλων και των φυτικών ινών που υπάρχει μέσα στο φυστικοβούτυρο. Χρήσιμο είναι, επίσης, να διαβάσετε τις ετικέτες διαφορετικών συσκευασιών φυστικοβούτυρου ώστε να συγκρίνετε τα διατροφικά τους στοιχεία και να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας τρόπο διατροφής.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψετε να εξετάσετε για πιθανές προσθήκες στο προϊόν όπως αλάτι αλλά και τεχνητά ή φυσικά συντηρητικά. Τα συντηρητικά σε ένα προϊόν προστίθενται για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του και να ενισχυθεί η γεύση του. Προϊόντα με υπερβολικά πολλά συντηρητικά καλό είναι να αποφεύγονται.

Πως θα επιλέξω το καλύτερο

Μαθαίνοντας τόσες πληροφορίες μέσα σε λίγες γραμμές για το φυστικοβούτυρο, αναρωτιέστε πώς θα επιλέξετε το καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας; Για να είναι ορθή η επιλογή σας και να ενισχύσετε την υγεία σας ύστερα από την τακτική κατανάλωση φυστικοβούτυρου, φροντίστε να ελέγξετε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών. Διαλέξτε ένα φυστικοβούτυρο που έχει μόνο φυσικά συστατικά δίχως την ύπαρξη τεχνητών συντηρητικών.

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν πολλοί τύποι φυστικοβούτυρου, όπως crunchy, εσείς μπορείτε να επιλέξετε το προϊόν που είναι πιο κοντά στις δικές σας ανάγκες και στις δικές σας προτιμήσεις. Φροντίστε το προϊόν που θα διαλέξετε να είναι το κατάλληλο για την χρήση που το χρειάζεστε.

Εάν για παράδειγμα, το θέλετε ως βασικό συστατικό σε συνταγή γλυκών μπισκότων, προτιμήστε το φυστικοβούτυρο που έχει προστεθεί ζάχαρη. Εάν πάλι είστε διαβητικός και απαγορεύεται να καταναλώσετε ζάχαρη ή απλά δεν θέλετε να την προσθέσετε στη διατροφή σας, φροντίστε το φυστικοβούτυρο που θα διαλέξετε να μη έχει ζάχαρη.