Συμβουλές

Φυστικοβούτυρο ή Ταχίνι: Τι να επιλέξετε και γιατί;

Φυστικοβούτυρο ή Ταχίνι: Τι να επιλέξετε και γιατί;

Το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι είναι δύο πολύ δημοφιλή, γευστικά και θρεπτικά προϊόντα. Για την παρασκευή του φυστικοβουτύρου καβουρντίζονται και αλέθονται φιστίκια. Αυτά μετά από την επεξεργασία τους  μετατρέπονται σε μία κρεμώδη και λεία μάζα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο φυστικοβούτυρο είναι δυνατόν να προστεθεί λίγη ζάχαρη ή λίγο αλάτι προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο η γεύση, το άρωμα και να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η φρεσκάδα του.

Το ταχίνι δημιουργείται από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Και τα δύο προϊόντα είναι πολύτιμα για την διατροφή μας, μα στην συνέχεια του κειμένου θα παρουσιαστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές τους. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να επιλέξετε αυτό που θα καταναλώνετε τακτικά.

Θρεπτική Αξία

Η θρεπτική αξία του φυστικοβούτυρου είναι μεγάλη καθώς σε αυτό περιέχονται ωφέλιμα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, πρωτεΐνες που ενισχύουν την ανάπτυξη των μυών αλλά και την αναγέννηση των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.

Επιπλέον, στο φυστικοβούτυρο υπάρχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη αίσθηση του κορεσμού. Αυτό είναι σημαντικό για όσα άτομα ακολουθούν δίαιτα κα επιθυμούν να χάσουν το ανεπιθύμητο βάρος. Ενισχύουν και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Σε αυτό το προϊόν βρίσκονται μέταλλα και βιταμίνες. Οι θερμίδες στο φυστικοβούτυρο είναι σχεδόν 200 ανά 32 γραμμάρια.

Αλλά και το ταχίνι έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια πηγή πολύτιμων στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, στο ταχίνι βρίσκονται μονοακόρεστα λιπαρά και πολυακόρεστα που βοηθούν στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Επίσης το ταχίνι έχει πρωτεΐνες, μέταλλα όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικών που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών καθώς και φυτικών ινών. Συνήθως, τα 15 γραμμάρια ταχινιού έχουν 100 θερμίδες.

Γευστική Απόλαυση και Ποικιλία Χρήσεων

Αν ανοίξετε ένα βάζο φυστικοβούτυρου θα παρατηρήσετε πως έχει πλούσιο και έντονο άρωμα και γεύση φιστικιών. Η υφή του είναι απαλή και λεία. Η γεύση του ταχινιού είναι έντονη, γλυκιά αλλά και ελαφρώς πικάντικη. Η υφή, όπως κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει είναι έντονη και κρεμώδης.

Και τα δύο αυτά προϊόντα είναι εύχρηστα και είναι δυνατόν να πρωταγωνιστήσουν σε πολλά είδη φαγητού και συνταγές. Το ποιο από τα δύο θα επιλέξετε ως βασικό συστατικό ενός πιάτου εξαρτάται από το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε στο πιάτο αλλά και από τις δικές σας προτιμήσεις στη υφή και στη γεύση.

Γενικότερα και το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο μπορούν να είναι το βασικό συστατικό τόσο σε αλμυρές όσο σε γλυκές συνταγές. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο στα κέικ, στα smoothies, στα μπισκότα. Όπως μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικά dressing ή σάλτσες για κρέας, μακαρόνια ή κοτόπουλο είτε με το φυστικοβούτυρο είτε με το ταχίνι. Και τα δύο προϊόντα επίσης μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με τα δημητριακά, τα φρούτα ή τα λαχανικά για ένα γρήγορο πρωινό ή για ένα υγιεινό σνακ.

Οικονομικός Παράγοντας και Διαθεσιμότητα

Αναρωτιέστε μήπως ποιο από τα δύο προϊόντα είναι πιο οικονομικό; Πράγματι, πολλές φορές για την επιλογή ενός προϊόντος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο οικονομικός παράγοντας. Έτσι, όσο αφορά το οικονομικό σημείο, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους.

Τις περισσότερες φορές το φυστικοβούτυρο θεωρείται πιο προσιτό οικονομικά σε σύγκριση με το ταχίνι που είναι ακριβότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φιστίκια που απαιτούνται για την παρασκευή του φυστικοβούτυρου είναι ευρέως διαθέσιμα και πραγματοποιείται μεγαλύτερη παραγωγή αυτού του προϊόντος.

Αντίθετα, το ταχίνι είναι οικονομικά λιγότερο προσιτό καθώς οι σπόροι σησαμιού χρειάζονται ειδική επεξεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η πάστα. Επιπλέον, σε μερικές περιοχές η διαθεσιμότητα του ταχινιού είναι περιορισμένη. Το φυστικοβούτυρο μπορείτε να το βρείτε αρκετά εύκολα σε διάφορα σούπερ μάρκετ μικρά-μεγάλα. Όμως το ταχίνι, τις περισσότερες φορές διατίθενται μόνο σε εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ.

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε φυστικοβούτυρο προσέξτε να αγοράσετε συσκευασίες όπου το προϊόν διατηρείται αεροστεγώς και κλειστό. Αν δεν το καταναλώσετε αμέσως, τοποθετήστε το σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος και πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά ανακατέψτε το καλά. Το ίδιο ισχύει και για το ταχίνι. Προφυλάσσεται καλά σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, για παράδειγμα το ψυγείο, μόλις το ανοίξετε.

Τι να επιλέξω τελικά;

Η επιλογή ανάμεσα στο ταχίνι και στο φυστικοβούτυρο ίσως δεν είναι αρκετά εύκολη καθώς εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων που θα χρειαστεί να εξετάσετε προτού καταλήξετε σε ένα προϊόν. Έτσι, η θρεπτική τους αξία είναι ο βασικότερος παράγοντας που θα πρέπει να ελέγξετε. Αν και τα δύο προϊόντα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, η ποσότητα των πρωτεϊνών στο ταχίνι είναι ελαφρώς περισσότερη από ό,τι στο φυστικοβούτυρο. Αλλά το φυστικοβούτυρο έχει περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με το ταχίνι.

Η γεύση είναι άλλος ένας παράγοντας που καλό είναι να εξετάσετε προσεκτικά. Αν σας αρέσει η ένταση του αρώματος των φιστικιών και η κρεμώδης, γλυκιά γεύση, τότε πιθανότατα σας ταιριάζει περισσότερο το φυστικοβούτυρο. Αν πάλι, προτιμάτε μία πιο πικάντικη γεύση, διαλέξτε το ταχίνι.

Αν θέλετε ένα συστατικό να το χρησιμοποιείτε κυρίως στη ασιατική κουζίνα για την παρασκευή σαλτσών που θα συνοδεύουν άψογα τα noodles, τα sushi rolls και άλλα παρόμοια φαγητά, η ιδανική επιλογή είναι το ταχίνι. Το φυστικοβούτυρο είναι περισσότερο κατάλληλο για την μεσογειακή κουζίνα. Φροντίστε, ωστόσο, να δοκιμάσετε εξίσου και τα δύο προϊόντα σε διάφορες συνταγές προτού πάρετε την τελική σας απόφαση.