Είναι αγαπημένη σας συνήθεια να καταναλώνετε τακτικά ξηρούς καρπούς; Και πολύ καλά πράττετε! Οι ξηροί καρποί είναι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο προϊόν καθώς προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμοί ή ψημένοι και γιατί; Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση συνεχίστε την ανάγνωση. Και αυτό γιατί θα παρουσιαστούν εκτενώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο των ωμών όσο και των ψημένων ξηρών καρπών.
Διατροφική Αξία των Ξηρών Καρπών
Οι ιδιότητες ξηρών καρπών είναι πολλές και η διατροφική τους αξία ιδιαίτερα υψηλή χάρη στα πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά που έχουν. Αν, ωστόσο, συγκρίνουμε τα θρεπτικά συστατικά ανάμεσα στους ψημένους και στους ωμούς ξηρούς καρπούς, είναι δυνατόν να υπάρξουν αρκετές διαφορές.
Πιο αναλυτικά, οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Στους ωμούς ξηρούς καρπούς διατηρείται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενώ στους ψημένους είναι δυνατόν να μειωθεί εξαιτίας της θερμότητας. Στους ωμούς ξηρούς καρπούς, υπάρχουν, ακόμη πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Όμως, στους ψημένους ξηρούς καρπούς η ποιότητα αυτών των λιπαρών ελαχιστοποιείται εξαιτίας της οξείδωσης κατά την διαδικασία του ψησίματος. Υπάρχουν υδατάνθρακες και φυτικές ίνες στους ωμούς ξηρούς καρπούς ενώ στους ψημένους είναι δυνατόν να μεταβληθεί η ποσότητα των φυτικών ινών εφόσον αυτοί καβουρδιστούν και προστεθεί αλάτι ή διάφορα γλυκαντικά. Το ψήσιμο των ξηρών καρπών, επίσης, ενδέχεται να επηρεάσει τις ποσότητες των βιταμινών, όπως την βιταμίνη Ε και τις βιταμίνες Β.
Οφέλη για την Υγεία
Οι ξηροί καρποί στην διατροφή είναι πολύ ωφέλιμοι για την υγεία κάθε ατόμου. Οι ωμοί ξηροί καρποί έχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες προλαμβάνουν την γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες ενώ μειώνουν και τις φλεγμονές του σώματος. Η βιταμίνη Ε όπου είναι επίσης αντιοξειδωτική, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα; ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μελέτες, ελαχιστοποιούν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων καθώς και τον κίνδυνο των αρρυθμιών της καρδιάς. Επιπλέον, διατηρείται η καλή υγεία των ματιών. Πλεονεκτήματα εμφανίζουν και οι ψημένοι ξηροί καρποί.
Πιο αναλυτικά, το ψήσιμο διευκολύνει την διαδικασία της πέψης. Στους ωμούς ξηρούς καρπούς υπάρχουν ορισμένα φυσικά ένζυμα που δυσκολεύουν την πέψη. Όταν ψηθούν οι ξηροί καρποί απενεργοποιούνται αυτά τα ένζυμα και γίνονται περισσότερο εύπεπτοι.
Κίνδυνοι και Μειονεκτήματα
Αν και οι ωμοί ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ορισμένες φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι όταν καταναλωθούν εξαιτίας της παρουσίας επιβλαβών βακτηρίων. Πιο αναλυτικά, ένα πολύ συνηθισμένο παθογόνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στους ωμούς ξηρούς καρπούς είναι η σαλμονέλα. Αυτό το βακτήριο προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις. Ένα άλλο επικίνδυνο βακτήριο είναι το E.coli.
Επιπλέον, κατά την αποθήκευση των ωμών ξηρών καρπών είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αφλατοξίνες, τοξικές ενώσεις δηλαδή που παράγονται από μύκητες και έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Όταν οι ξηροί καρποί ψήνονται, προστίθενται περισσότερο αλάτι και αυτό είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση νατρίου κάτι που δεν ευεργετεί την υγεία.
Μαγειρική Χρήση
Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι ένα χρήσιμο υλικό σε διάφορες συνταγές μαγειρικής καθώς προσθέτουν περισσότερη θρεπτική αξία, τραγανότητα και γεύση. Έτσι, εάν θέλετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα πρωτεϊνών, βιταμινών και καλών λιπαρών στις σαλάτες που δημιουργείτε, μπορείτε να συνδυάσετε σπανάκι, αχλάδι, μήλο και ρόκα με μία χούφτα ωμών αμυγδάλων. Διαφορετικά μπορείτε να ψήσετε καρότα, πιπεριές και κολοκυθάκια και να προσθέσετε φουντούκια.
Οι ψημένοι ξηροί καρποί, από την άλλη, μπορούν να ταιριάξουν επιτυχώς σε διάφορα επιδόρπια και γλυκά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε brownies με φουντούκια ή κέικ με αμύγδαλα και καρύδια. Όταν επιθυμείτε να φτιάξετε ένα παγωτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγους τριμμένους ψητούς ξηρούς καρπούς που θα έρθουν σε αντίθεση με την κρεμώδη υφή του.
Γιατί οι Ξηροί Καρποί Ψήνονται
Οι ξηροί καρποί πολλές φορές επεξεργάζονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολλούς και διάφορους λόγους. Συγκεκριμένα, με το ψήσιμο αναδεικνύονται περισσότερο η φυσική τους γεύση και άρωμα. Έτσι, γίνονται περισσότερο ελκυστικοί για να τους αγοράσουν οι άνθρωποι και να απολαύσουν την κατανάλωση τους.
Το ψήσιμο, ακόμα, χαρίζει στους ξηρούς καρπούς τραγανή υφή. Διευκολύνεται με αυτό το τρόπο η μάσηση και καταναλώνονται οι ξηροί καρποί με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Επίσης, η έκθεση των ξηρών καρπών σε υψηλή θερμοκρασία μειώνει σημαντικά το μικροβιακό φορτίο. Με το ψήσιμο τους οι ξηροί καρποί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής γιατί εξαφανίζεται η υγρασία, ο παράγοντας δηλαδή που προκαλεί την αλλοίωση.
Ποιοι είναι Καλύτεροι για την Υγεία
Είναι σημαντικό, προκειμένου να απαντηθεί η ερώτηση στην αρχή του κειμένου, να συγκριθούν τα οφέλη για την υγεία μεταξύ ψημένων και ωμών ξηρών καρπών από διάφορες οπτικές γωνίες. Έτσι, όσο αφορά τα πλεονεκτήματα των ωμών ξηρών καρπών είναι πως διατηρούν ανέπαφα όλα τα θρεπτικά τους συστατικά όπως φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες καθώς και την φυσική τους κατάσταση. Στα μειονεκτήματα πρέπει σαφώς αναφερθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορούν να προκληθούν εάν μολυνθούν από διάφορα μικρόβια.
Από την άλλη, οι ψημένοι ξηροί καρποί διευκολύνουν την πέψη καθώς η διαδικασία της μάσησης είναι πιο εύκολη και ευχάριστη για τους καταναλωτές. Η επεξεργασία τους σε υψηλή θερμοκρασία ελαχιστοποιεί το μικροβιακό φορτίο. Όμως, με το ψήσιμο είναι αρκετά πιθανόν να απωλέσουν σημαντική ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Συμπεράσματα
Συνεπώς, η επιλογή ανάμεσα στους ωμούς ξηρούς καρπούς και στους ψημένους εξαρτάται από το πώς προτιμάτε να τους γεύεστε καθώς και από τις ανάγκες διατροφής που έχετε. Με το παραπάνω κείμενο, ευελπιστούμε να ενημερωθήκατε πλήρως για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο επιλογών και να τα λάβετε υπόψη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε αυτούς που ταιριάζουν καλύτερα στις διατροφικές και υγειονομικές σας ανάγκες.