Είσαι λάτρης των γλυκών εδεσμάτων; Σου αρέσει πάντα να συνοδεύεις το πρωινό ή το απογευματινό σου καφέ με ένα κομμάτι κέικ; Το κέικ είναι η ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλες τις καταστάσεις: η λύπη μπορεί να φύγει με λίγο κέικ, η χαρά να αυξηθεί προσφέροντας το σε φίλους ή συναδέρφους. Επίσης, απολαμβάνοντας το, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί το άγχος της δουλειάς. Είναι το πιο δημοφιλές γλυκό με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα. Ο σπουδαίος αρχαίος Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης είχε γράψει την συνταγή ενός πρώιμου κέικ που περιείχε γάλα, αυγά, αλεύρι, μέλι. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα προτείνουμε μία συνταγή ενός απολαυστικού, ιδιαίτερα θρεπτικού κέικ με φουντουκόβουτυρο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
Για να παρασκευάσεις το συγκεκριμένο κέικ με φουντουκόβουτυρο δεν χρειάζεται να έχεις στην κουζίνα του σπιτιού πολλά υλικά. Έτσι, μπορεί να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα ακόμα και αν ξεκινήσεις να το παρασκευάζεις ξημερώματα Σαββάτου. Πιο συγκεκριμένα, για την επιτυχή παρασκευή του είναι αναγκαίο να διαθέτεις:
• 230 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
• 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder,
• 150 γραμμάρια γάλα (πλήρες ή ελαφρύ, ανάλογα με το τι προτιμάς περισσότερο),
• Ένα αυγό,
• 100 γραμμάρια μέλι,
• Μία κούπα φουντουκοβούτυρο,
• 70 γραμμάρια ελαιόλαδο,
• 50 γραμμάρια σταγόνες μαύρης σοκολάτας,
• Λίγη βανίλια.
Αν σου αρέσουν και οι μαρμελάδες φρούτων, τότε θα χρειαστείς και μερικές φράουλες ή το αγαπημένο σου φρούτο ώστε να φτιάξεις μαρμελάδα και να επικαλύψεις στο τέλος το κέικ.
Προετοιμασία του Φουντουκοβούτυρου
Για το φουντουκοβούτυρο χρειάζεσαι μόνο δύο κούπες ανάλατων φουντουκιών, λίγο αλάτι προαιρετικά και μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Στην αρχή, θα προθερμάνεις το φούρνο στους 175οC και σε ένα ταψί θα ρίξεις τα φουντούκια. Θα τα ψήσεις για δώδεκα περίπου και θα τα βγάλεις από τον φούρνο όταν αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Μόλις κρυώσουν λίγο βάλε τα στο μπλέντερ και ανακάτεψε τα μέχρι να αποκτήσουν μία κρεμώδη υφή. Για πιο λεία υφή, είναι αναγκαίο να ανακατέψεις για περισσότερο χρόνο. Πρόσθεσε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου για να δώσεις, εάν το επιθυμείς, επιπλέον γεύση.
Διαδικασία Παρασκευής
Για να ετοιμάσεις το κέικ, ξεκίνα με την προθέρμανση του φούρνου και βάλε μία λαδόκολλα σε μία φόρμα. Στην συνέχεια, χτύπησε στο μίξερ όλα τα υγρά υλικά μαζί, αρχίζοντας από το μέλι και το λάδι, έπειτα βάλε το αυγό, το γάλα και την βανίλια.
Όταν ομοιογενοποιηθούν αυτά τα υλικά, πρόσθεσε το φουντουκοβούτυρο και χτύπησε ξανά πάρα πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Μη ξεχάσεις να προσθέσεις και τις σταγόνες σοκολάτας. Στο τέλος, βάλε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακάτεψε για ακόμη μια φορά.
Ψήσιμο και Παρουσίαση
Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, βάλε το μέσα στο φούρνο και ψήσε το για περίπου 35 λεπτά. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, για να είσαι βέβαιος πως έχει ψηθεί σωστά, πριν αφαιρέσεις το κέικ από το φούρνο, έλεγξε το ψήσιμο του, βυθίζοντας σε αυτό ένα μαχαίρι. Αν είναι υγρό το εσωτερικό του, σημαίνει πως δεν έχει ψηθεί ακόμη.
Μόλις ψηθεί, άφησε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκίνα να παρασκευάζεις την μαρμελάδα. Σε ένα τηγάνι, κόψε το αγαπημένο σου φρούτο σε μικρά κομμάτια (φράουλα, πορτοκάλι, μανταρίνι κ.α.) και πρόσθεσε ζάχαρη. Οι ποσότητες πρέπει να είναι ίδιες. Δηλαδή, αν έχεις 300 γραμμάρια φράουλες θα προσθέσεις 300 γραμμάρια ζάχαρη. Άφησε να βράσει η μαρμελάδα για λίγη ώρα και μετά αφαίρεσε την από την φωτιά.
Όταν και αυτή κρυώσει, άλειψε την στην επιφάνεια του κέικ και είναι έτοιμο για να το καταναλώσεις μαζί με τους φίλους σου ή την οικογένειά σου.
Συμβουλές για την Διατήρηση
Αν σου περισσέψει αρκετό κέικ με φουντοκοβούτυρο μπορείς να το αποθηκεύσεις σε ένα κλειστό δοχείο ώστε να το προστατεύσεις από την υγρασία και από τον αέρα και να διατηρήσεις την φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποθήκευσε το δοχείο με το κέικ στο ψυγείο ώστε να μη χαθεί αυτή η φρεσκάδα. Συνήθως το κέικ όταν κρυώνει απελευθερώνει υγρασία. Για να την αποτρέψεις, βάλε λίγο αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του.
Εάν θέλεις να διατηρήσεις το κέικ για πάνω από εφτά ημέρες, τότε μπορείς να το παγώσεις. Απλά τύλιξε το με αλουμινόχαρτο, τοποθέτησε το σε αεροστεγές δοχείο και μετά βάλε το στην κατάψυξη. Για να αποψυχθεί πριν το σερβίρεις, άφησε το στο ψυγείο.