Συμβουλές

Ποια Είναι τα Είδη των Ξηρών Καρπών στην Αγορά

Με τον όρο «ξηροί καρποί» εννοούμε τους σπόρους των δέντρων που κρύβονται μέσα σε ένα σκληρό κέλυφος. Η αγορά ξηρών καρπών είναι μεγάλη γιατί είναι πολύτιμοι για την υγεία του ανθρώπου χάρη στα πολλά θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν. Έτσι, στις επόμενες γραμμές αυτού του κειμένου θα παρουσιαστούν εκτενώς τα διαφορετικά είδη ξηρών καρπών που υπάρχουν στην αγορά.

Ψημένοι Ξηροί Καρποί

Ο πιο δημοφιλής τύπος ξηρών καρπών που θα συναντήσετε στη αγορά είναι αυτοί που έχουν δεχτεί επεξεργασία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Διαδικασία ψησίματος και πλεονεκτήματα

Για να ψηθούν οι ξηροί καρποί προθερμαίνονται οι φούρνοι περίπου στους 180ο C ανάλογα με το είδος του ξηρού καρπού. Έπειτα οι ξηροί καρποί τοποθετούνται στους φούρνους και ψήνονται για περίπου 15 λεπτά. Με το ψήσιμο τους απομακρύνεται η υγρασία και ενισχύεται περισσότερο το άρωμα και η γεύση τους. Επιπλέον, μειώνονται τα μικρόβια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Δημοφιλείς ψημένοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια)

Οι πιο δημοφιλείς ψημένοι ξηροί καρποί είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα καρύδια.

Γεύση και χρήση τους στη μαγειρική

Οι ψημένοι ξηροί καρποί ενσωματώνονται επιτυχώς στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Πιο συγκεκριμένα, τα φιστίκια χάρη στη τραγανή υφή τους, χρησιμοποιούνται συχνά σε πιάτα με ρύζι και σε σαλάτες, όπως και τα καρύδια. Τα αμύγδαλα έχουν καραμελωμένη γεύση γι αυτό μπορούν να ενταχθούν επιτυχώς σε τάρτες και σε μπισκότα. Με τα ψημένα φουντούκια παρασκευάζονται πραλίνες και σοκολατάκια.

Ωμοί Ξηροί Καρποί

Οι ωμοί ξηροί καρποί δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και διαθέτουν πολύ μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες κλπ.

Διατροφικά οφέλη των ωμών ξηρών καρπών

Χάρη στα πολλά θρεπτικά τους συστατικά, οι ωμοί ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και την κακή χοληστερόλη. Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα, την συγκέντρωση και την μνήμη ενώ προσφέρουν και ενέργεια. Είναι πολύτιμοι για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Ποικιλίες και παραδείγματα (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα)

Πιο αναλυτικά, τα αμύγδαλα έχουν εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και μαγνήσιο ενώ τα καρύδια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα φιστίκια έχουν πρωτεΐνες και βιταμίνη Β6.

Πώς να τους καταναλώνετε ωμούς

Για να ωφεληθείτε από τα θρεπτικά τους συστατικά προσθέστε τους στις σαλάτες ή ανακατέψτε τους με κεφίρ, με γιαούρτι ή με φρούτα για να φάτε ένα νόστιμο πρωινό. Ή φτιάξτε smoothies με βασικό συστατικό τους ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε στο άρθρο μας ωμοί ή ψημένοι ξηροί καρποί περισσότερες πληροφορίες για να αποφασίσετε ποιοι είναι αυτοί που καλύπτουν τις ανάγκες σας

Καραμελωμένοι Ξηροί Καρποί

Αποτελούν μία πολύ δημοφιλής επιλογή στο εμπόριο και είναι ιδανικοί για σνακ. Παρόλο που περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από τους ωμούς ξηρούς καρπούς, εάν καταναλωθούν με μέτρο είναι εξίσου ευεργετικοί για την υγεία.

Διαδικασία καραμέλωσης

Για την καραμέλωση των ξηρών καρπών χρειάζεται μια ποσότητα από αυτούς, ζάχαρη, νερό, βανίλια, αλάτι και κανέλα. Παρασκευάζεται πρώτα η καραμέλα, βράζοντας το νερό και την ζάχαρη. Έπειτα στη κατσαρόλα μπαίνουν οι ξηροί καρποί με την βανίλια, το αλάτι και την κανέλα. Όταν βράσουν, τοποθετούνται σε ένα ταψί με λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

Γεύση και δημοφιλή είδη (π.χ. καραμελωμένα αμύγδαλα, φιστίκια)

Οι ξηροί καρποί μετά την καραμέλωσή τους αποκτούν μία βαθιά γλυκιά γεύση και μία τραγανή και σκληρή επίστρωση. Με την βανίλια και την κανέλα, ενισχύεται και το άρωμα τους. Οι πιο δημοφιλείς καραμελωμένοι ξηροί καρποί που θα βρείτε στην αγορά είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα κάσιους.

Χρήση σε γλυκά και επιδόρπια

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε τούρτες ή να προστεθούν στη γέμιση κάποιου κέικ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη παρασκευή παγωτών αλλά και να γίνουν το βασικό υλικό σε σοκολατάκια, μάφινς, και μπράουνις.

Ξηροί Καρποί Πικάντικοι

Κυκλοφορούν και πικάντικοι ξηροί καρποί που συνδυάζουν επιτυχώς την πικάντικη γεύση με την τραγανή υφή. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται διάφορα είδη μπαχαρικών προκειμένου να δώσουν περισσότερη γεύση και ένταση.

Είδη μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται

Τα μπαχαρικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

  • Πάπρικα για μία γλυκιά έως καπνιστή γεύση,
  • Σκόρδο σε σκόνη,
  • Κύμινο για μία ελαφριά πικάντικη γεύση,
  • Κανέλα για να χαρίσει μία γλυκιά γεύση,
  • Μοσχοκάρυδο και
  • Τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι καγιέν. Αυτά τα μπαχαρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό μεταξύ τους.

 

Δημοφιλή παραδείγματα (π.χ. πικάντικα φιστίκια, κάσιους)

Με την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και το σκόρδο ταιριάζουν καλύτερα τα φιστίκια ενώ για να δημιουργηθούν πικάντικα αμύγδαλα προστίθενται πάπρικα και κύμινο. Το πιπέρι καγιέν συνδυάζεται καλά και με τα καρύδια.

Γεύση και χρήση ως σνακ

Οι πικάντικοι ξηροί καρποί μπορούν να συνοδέψουν άψογα διάφορα πλατό τυριών ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασιού ή μπύρας. Επίσης, ταιριάζουν άψογα με μία κούπα τσαγιού ή καφέ. Διαφορετικά μπορείτε να τους βάλετε σε σαλάτες λαχανικών.

Ανάμεικτοι Ξηροί Καρποί ή Κοκτέιλ

Επίσης, στην αγορά μπορείτε να βρείτε εύκολα και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή όπως αλλιώς αποκαλούνται ‘κοκτέιλ’

Τι είναι η ανάμεικτοι ξηροί καρποί

Με τον όρο «ανάμεικτοι» εννοούμε το μείγμα διαφορετικών ειδών ξηρών καρπών που συσκευάζονται και υπάρχουν μαζί στην αγορά. Τους προτιμούν πολλοί χάρη στην ποικιλία γεύσεων και των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν.

Κοινές συνθέσεις και μείγματα

Υπάρχουν πολλά μείγματα και συνθέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από τους ξηρούς καρπούς. Τα συνηθέστερα μείγματα είναι:

  • Το κλασικό με φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια,
  • Το ανατολίτικο με κάσιους, φουντούκια, φιστίκια και αμύγδαλα και
  • Το μεσογειακό με αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και σταφίδες.

Πλεονεκτήματα και ιδανικές περιστάσεις κατανάλωσης

Τα πλεονεκτήματα αυτών των συνθέσεων είναι πολλά. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, είναι ιδανικοί για γρήγορα σνακ ή ως μέρος σαλτσών και μπορούν να καταναλωθούν από τους χορτοφάγους και να τους χαρίσουν γρήγορα αντοχή και ενέργεια.

Ξηροί Καρποί με Επικάλυψη

Δημοφιλής επιλογή ξηρών καρπών είναι και οι επικαλυμμένοι με διάφορα υλικά προκειμένου να ενισχυθεί η υφή και η γεύση τους.

Διαφορετικοί τύποι επικαλύψεων (π.χ. σοκολάτα, γιαούρτι)

Η επικάλυψη των ξηρών καρπών μπορεί να είναι σοκολάτα υγείας ή γάλακτος, κακάο, ζάχαρη ή μέλι και διάφορες γεύσεις φρούτων όπως φράουλα ή βερίκοκο.

Παραδείγματα και δημοφιλή είδη

Τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών με επικάλυψη είναι:

  • Αμύγδαλα, κάσιους,. καρύδια και φουντούκια με μαύρη ή λευκή σοκολάτα,
  • Φιστίκια με μέλι,
  • Πεκάν με καραμέλα,
  • Κάσιους με επικάλυψη μπαχαρικών κλπ.

Διατροφικές πληροφορίες και γεύση

Οι ξηροί καρποί που επικαλύπτονται με καραμέλα αποκτούν μια τραγανή υφή ενώ όσοι επικαλύπτονται με σοκολάτα έχουν απαλή υφή και περισσότερη γλυκύτητα. Το κακάο χαρίζει έντονο άρωμα και σοκολατένια γεύση ενώ όσοι επικαλύπτονται με φρούτα αποκτούν φρουτώδη γεύση.

Ανάλατοι Ξηροί Καρποί

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι αυτοί που δεν επεξεργάζονται με αλάτι προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση τους ή να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πλεονεκτήματα των ανάλατων ξηρών καρπών για την υγεία

Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί έχουν μειωμένη ποσότητα νατρίου και γι αυτό μπορούν να καταναλωθούν και από αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος ή που απαγορεύεται να καταναλώνουν αλάτι για λόγους υγείας.

Δημοφιλή παραδείγματα (π.χ. ανάλατα αμύγδαλα, φουντούκια)

Ορισμένα δημοφιλή παραδείγματα είναι τα ανάλατα αμύγδαλα, τα ανάλατα καρύδια και τα ανάλατα φιστίκια.

Πώς να τους καταναλώσετε

Χρησιμοποιήστε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς για να συνοδέψετε μαγειρευτά φαγητά όπως ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό, μαζί με γιαούρτι για ένα ελαφρύ βραδινό σνακ, σε πράσινες σαλάτες για να ενισχύσετε την θρεπτική αξία, την υφή και την γεύση.

Συμπεράσματα

Συνεπώς, οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμοι καθώς προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών ουσιών και γεύσεων στην διατροφή. Έχουν διαφορετικές χρήσεις και θρεπτικές ιδιότητες αναλόγως με το είδος τους. Επιλέξτε τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε περισσότερο και ενσωματώστε τους στη καθημερινότητά σας.